Το Έργο μας
Τομέας
Εκπαίδευσης
Carmen 4 all – Παιδική Όπερα
Το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα Carmen 4 all, είναι μια πρωτότυπη δράση της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή εισαγωγή των παιδιών στο κόσμο της μουσικής και συγκεκριμένα της όπερας μέσα από μαθήματα φωνητικής, κινησιολογίας και βιωματικών εργαστηρίων. Η φιλοσοφία της δράσης βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, “Create and Sing Carmen”, στο οποίο και έχουν εκπαιδευτεί στελέχη του φορέα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, Ρομά και προσφύγων), ενώ ενισχύεται η συμμετοχή παιδιών που δεν έχουν μουσική εμπειρία.
Τελικός στόχος είναι να δημιουργία της παιδικής όπερας «Carmen» από τα παιδιά και στη συνέχεια η παρουσίαση της στο κοινό της Δράμας αλλά και σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, σχολεία ειδικής αγωγής.
Το πρόγραμμα Carmen 4 all υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ενώ έφερε υποστήριξης και αιγίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Παρεμβάσεις Mobile School
Το πρόγραμμα του mobile school ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017. Το πρόγραμμα ήρθε στην Δράμα έπειτα από αίτημα του Φορέα στον Οργανισμό του Βελγίου Mobile School. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και σε παιδιά που ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.
Σκοπός του mobile school είναι η ψυχολογική ενδυνάμωση, η διερεύνηση και η αξιοποίηση των ικανοτήτων των παιδιών αυτών, καθώς επίσης και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους. Επίσης, η επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας παραμένει βασικό μέλημα. Η δράση του mobile school υποστηρίζεται από εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέσα από παρεμβάσεις street work δουλεύουν με τα παιδιά αλλά και με τις οικογένειες τους. Για τη συνολική προσπάθεια που κατέβαλε να αποκτήσει το mobile school, η εθελοντική ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας έλαβε το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας», τον Νοέμβριο του 2017, διά χειρός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον Δεκέμβριο του 2018 το mobile school έλαβε το βραβείο BRAVO στον τομέα της ποιοτικής εκπαίδευσης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 αγοράστηκε και παραχωρήθηκε στο σωματείο ένα ειδικά διαμορφωμένο van για τις ανάγκες του mobile school, από την ΑΜΚΕ Panos & Cressida 4 Life.
Εφαρμογή Streetsmart
Στα πλαίσια της δράσης του Mobile School η εθελοντική ομάδα του κινητού σχολείου της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοχιτής Φιλοξενίας μετά την προεργασία που πραγματοποιήθηκε το 2018, έχει στα χέρια της την εφαρμογή StreetSmart, στην οποία καταγράφει τα περιστατικά με τα οποία έρχεται σε επαφή σε κάθε παρέμβαση με το Mobile School. Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τη δουλεία των Street worker στο δρόμο, για να μπορούν επί τόπου να συλλέγουν πληροφορίες. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus και συμμετέχουν οργανισμοί, οι οποίοι ασχολούνται με το mobile school αλλά και οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με το street worker γενικότερα.
Πλατφόρμα Streetsmart Play
Το StreetSmart Play είναι μια νέα online πλατφόρμα δωρεάν παιχνιδιών όπου οι εργαζόμενοι για νέους εμπνέουν ο ένας τον άλλον. Περιηγηθείτε στη βάση δεδομένων ελκυστικών παιχνιδιών που μοιράζονται εργαζόμενοι για τη νεολαία από όλο τον κόσμο … και εμπνεύστε τους συναδέλφους σας με τις δικές σας δημιουργίες. Οι εργαζόμενοι για τη νεολαία πρέπει συνεχώς να δουλεύουν δημιουργικά για να εκπλήξουν τα παιδιά και τους νέους με νέες δραστηριότητες. Το StreetSmart Play καθιστά δυνατή την γρήγορη και εύκολη αναζήτηση και ανταλλαγή παιχνιδιών, καθιστώντας κάθε καλή ιδέα παιχνιδιού αξίζει πολύ περισσότερο και επιτρέποντάς της να παίζεται οπουδήποτε.
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το 2015. Ο στόχος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι διττός, αφενός η φροντιστηριακή μάθηση των παιδιών μέσω των μαθημάτων και αφετέρου η ψυχοκοινωνική αναπτέρωση και η κοινωνικοποίηση των μαθητών μέσω των παράλληλων δράσεων. Τα παιδιά επιλέγονται κατόπιν αυστηρών οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ενώ η όλη δράση υποστηρίζεται από εθελοντές δασκάλους και καθηγητές. Τα μαθήματα υλοποιούνται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, καθημερινές και σαββατοκύριακα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Οι εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές διατηρούν παρουσιολόγιο και βιβλίο ύλης, ώστε να καταγράφονται με συνέπεια οι ώρες, τα μαθήματα και οι παρουσίες των μαθητών, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται συζητήσεις με τους γονείς, ώστε να ενημερώνονται για τις επιδόσεις των παιδιών. Παράλληλα, κύριο μέλημα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι και η ψυχοκοινωνική αναπτέρωση των παιδιών , μέσω των δράσεων δημιουργικής απασχόλησης. Σκοπός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Φοιτητική Μέριμνα
Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας στο πλαίσιο της φοιτητικής μέριμνας, καλύπτει τη στέγαση φοιτητριών που φοιτούν στο ΔΙΠΑΕ, παράρτημα Δράμας. Συγκεκριμένα, διαμένουν στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, στον ξενώνα που διαθέτει το σωματείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι φοιτήτριες διαμένουν εντελώς δωρεάν και καλύπτονται όλες τους οι ανάγκες. Επίσης, σε συνεργασία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.) καλύπτεται η στέγαση Δραμινών φοιτητών, που σπουδάζουν στην Θεσσαλονίκη. Τέλος, η ΑΜΚΕ «Πάνος & Χρυσηίδα-Βοήθεια στα παιδιά» συμβάλλει, προσφέροντας ένα ποσό ως μηνιαία οικονομική βοήθεια σε παιδιά ωφελούμενων οικογενειών του σωματείου.
Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
Το έργο αφορά την παροχή υπηρεσιών προς 35 γυναίκες ωφελούμενες με δράσεις συμβουλευτικής – πληροφόρησης , κατάρτισης και πιστοποίησης των δεξιοτήτων. Αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους είναι η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η βελτίωση των δεξιοτήτων τους ώστε να είναι δυνατή η ένταξή τους στην αγορά εργασίας.