Τελευταία Νέα

Latest News

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τελετή Λήξης “To Mobile School Ταξιδεύει”

Με μία σεμνή τελετή που άρμοζε στο βαρύ κλίμα της χθεσινής ημέρας, αδόκητος θάνατος Δραμινού ευεργέτη Κώστα Αποστολίδη και ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. πραγματοποίησε την Τελετή Λήξης του 4ετούς έργου “Το Mobile School Ταξιδεύει”.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί. Η Πρόεδρος Αλίκη Τσιαμούρα τόνισε πως η επιτυχία του έργου οφείλεται στην εξαιρετική ομάδα έργου, ενώ εξήρε την αγαστή συνεργασία που είχε ο φορέας τόσο με το Ίδρυμα Μποδοσάκη όσο και με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα. Επίσης δεσμεύτηκε πως μολονότι η χρηματοδότηση ολοκληρώνεται τον προσεχή Απρίλιο, η Ένωση Κυριών θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στους καταυλισμούς Ρομά Δράμας.
Sτη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Α.Ε. Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Lajla Brandt Jakhelln, η οποία συνεχάρη την Ένωση Κυριών για την επιτυχή έκβαση του έργου και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Solidarity Now για τη συμβολή τους ως διαχειριστές της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα. Η Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δωρητριών χωρών του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα διαθέσουν 3,2 δις ευρώ σε 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Νορβηγία παρέχει περίπου το 97% αυτής της χρηματοδότησης. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνάς Δεσύπρη η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό που διαθέτει η Ένωση Κυριών σε όσα προγράμματα υλοποιεί και στα θετικά αποτελέσματα που είχε το «Mobile School Ταξιδεύει» για τα παιδιά Ρομά. Η Programme Officer του Active citizens fund για την Ελλάδα Κατερίνα Γούλα έκανε μία σύντομη αναφορά στην χρηματοδότηση του ΕΟΧ, στα προγράμματα που έτρεξαν και στα αποτελέσματα αυτών. Ο Manager του Βέλγικου Οργανισμού Rob Sweldens έστειλε τον δικό του διαδικτυακό χαιρετισμό και ακολούθησε η προβολή οπτικοακουστικού υλικού στην οποία αποτυπωνόταν όλη η δουλειά που έγινε στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έργου «Mobile School Ταξιδεύει».
Την σκυτάλη πήρε η χορωδία του 6ου δημοτικού σχολείου Δράμας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Άγγελο Καλοτραπέζη επιφυλάσσοντας μία ευχάριστη έκπληξη στην Πρέσβη τραγουδώντας παραδοσιακά παιδικά τραγούδια στη Νορβηγική γλώσσα.
Η τελετή έκλεισε με ελαφρύ γεύμα όπου οι επίσημοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παρευρισκομένους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.

Έπειτα από τρία χρόνια παρεμβάσεων μόνο εντός της Δράμας, το Mobile School από το 2020 έως σήμερα βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά Ρομά που είτε για κοινωνικούς είτε για οικογενειακούς λόγους είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες και δεν μπορούν να έχουν κανονική φοίτηση. Το έργο έλαβε νέα εννεάμηνη παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2024 αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2023. Ένας από τους στόχους είναι να πείσει περισσότερα παιδιά Ρομά στον καταυλισμό Φιλίππου να πάνε στο σχολείο και να συνεχίσουν την φοίτησή τους. Για τον λόγο αυτό η ομάδα του έργου πραγματοποιεί «Κοινωνικό Φροντιστήριο» στον οικισμό της Φιλίππου τρεις φορές την εβδομάδα, βοηθώντας τα παιδιά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σχολικών μαθημάτων.

Το έργο «Το Mobile School Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ:

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρόμοια Άρθρα

VIEW MORE

Similar Posts