Τελευταία Νέα

Latest News

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα άτομα που ασκούν έμφυλη βία

Από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου στην Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη θεραπεία του ατόμου που ασκεί έμφυλη βία.
Η εκπαίδευση έγινε από τον νορβηγικό φορέα “Alternative to Violence” και συγκεκριμένα από την κα Inguun Rangul Askeland και την κα Bente Lomo, θεραπεύτριες και ερευνήτριες. Ο φορέας έχει μακροχρόνια εμπειρία στην έρευνα και την εκπαίδευση της καταπολέμησης της έμφυλης βίας και τη θεραπεία ατόμων που ασκούν, υφίστανται ή είναι μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης.
Συνολικά 23 επαγγελματίες παρακολούθησαν την εκπαίδευση, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και δικηγόροι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Νομού Δράμας (Δήμος Δράμας, Παρανεστίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης), από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού, το Πρωτοδικείο Δράμας και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.
Η εκπαίδευση χωρίστηκε σε τρεις θεματικές ενότητες. Αρχικά παρουσιάστηκε το πρωτόκολλο αξιολόγησης που ακολουθείται από τον Νορβηγικό φορέα, κατά την πρώτη επαφή με το άτομο που ζητάει βοήθεια λόγω της επιθετικότητας του. Την επόμενη μέρα, έγινε παρουσίαση περιστατικών και δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπευτική διαδικασία με αυτούς τους ανθρώπους. Την τελευταία μέρα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικογένεια του ατόμου που ασκεί βία, πώς υποστηρίζεται ο σύζυγος/ σύντροφος που βιώνει την κακοποιητική συμπεριφορά και πώς εκλαμβάνει το παιδί την βία που υπάρχει ανάμεσα στους γονείς του. Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα μοντέλα και έρευνες, που δομούν τους τρόπους παρέμβασης των θεραπευτών του “Alternative to Violence” και συζητήθηκε η εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών στις υπηρεσίες του Νομού.
Η ανταπόκριση των επαγγελματιών στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα του φορέα, να μιλήσει για το άτομο που υιοθετεί μια βίαιη συμπεριφορά και τους τρόπους προσέγγισης και διαχείρισής του, ήταν πολύ σημαντική. Η διάδοση της γνώσης και της μεθοδολογίας που έλαβαν οι επαγγελματίες σε περισσότερες υπηρεσίες είναι καίριας σημασίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα για την μελλοντική εφαρμογή αυτής της τεχνογνωσίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πολίτες της Δράμας.
Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρόμοια Άρθρα

VIEW MORE

Similar Posts